[...] warzyw, nasion, orzechów, roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych oraz owoców morza. Nawet osoby niezbyt wprawione w wiedzy dietetycznej odpowiedzą, że ta druga dieta będzie bardziej sprzyjała zdrowiu, niż pierwsza. Faktycznie osobom starającym się o dzieci, poleca się sposób odżywiania, jak najbardziej zbliżony do [...]
Dieta nie musi się już kojarzyć z wyrzeczeniami, monotonnym menu z ograniczeniem w jedzeniu słodkości. Kluczem są słodycze alternatywne, stworzone z myślą o osobach będących na diecie, dbających o sylwetkę, czy też zdrowie. Grupę takich właśnie łakoci tworzą kremy z linii NUTLOVE. NUTLOVE to między innymi gęste, pyszne, słodkie kremy nieustające [...]
Diety ketogeniczne (KD) są bogate w tłuszcze (65%-80% energii) i ubogie w węglowodany (<50 g dziennie: 5%-10% energii), dostarczają umiarkowanej ilości protein. Naśladują metaboliczny stan głodu (wtedy pojawia się nasilone wykorzystanie tłuszczów jako źródła energii). Bywają stosowane w leczeniu padaczki. Wiadomo też, że wytwarzanie [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
Wprawdzie ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D3 z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV, to jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona i dla nas witamina D3 jest niezbędnym składnikiem pokarmowym. Dzisiaj mamy o tyle lepszą sytuację, że wiele produktów [...]
Sen to proces wspólny dla całego królestwa zwierząt, od muszki owocówki, przez ryby a skończywszy na ssakach. Bezsenność ma ogromny wpływ na fizjologię człowieka i jest powszechnie kojarzona z zaburzeniami metabolicznymi (otyłość i cukrzyca), chorobami układu krążenia (nadciśnienie) oraz zaburzeniami psychicznymi (lęk i depresja). Co więcej, [...]
[...] i świadomych swojej diety osób rzadko. Niemniej proszę pamiętać, iż większość populacji nie tylko jest nieaktywna fizycznie, ale też nie ma pojęcia, jak powinna wyglądać dieta, do czego służą witaminy i gdzie występują. Mimo iż witamina C jest powszechnie dostępna w warzywach i owocach, to w starszych badaniach National Health and Nutrition [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
[...] że proces ten jest skrajnie trudny do przejścia. Pamiętaj, że diety cud są zwykle oparte na wyjątkowo małej ilości kalorii i ograniczeniu spożywanych produktów. Każda taka dieta prędzej czy później prowadzi do niedoborów składników odżywczych, a to z kolei wpłynie negatywnie na Twoje zdrowie i samopoczucie. Postaw na zrównoważoną dietę, bogatą [...]
[...] stosowany przez nas model diety zachodniej nie sprzyja płodności. W tym okresie, choć to zalecenie można rozciągnąć na prawie całe życie, znacznie lepiej sprawdzi się dieta śródziemnomorska. Sprawdź: Przykładowy jadłospis diety śródziemnomorskiej. Wypróbuj 4 dni na najzdrowszej diecie świata! W tym czasie warto zjadać więcej warzyw, [...]
[...] stosujące konwencjonalną dietę potrzebują rezerw kalorycznych, aby w okresie poporodowym osiągnąć wystarczającą średnią energetyczną do karmienia piersią. Skład mleka a dieta i parametry ciała matki W niedawnym badaniu przeanalizowano związek żywienia matki i składu ciała ze składem mleka kobiecego. Nie stwierdzono istotnej statystycznie [...]
Cukier to substancja, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Kochają ją głównie dzieci i łasuchy, ale także producenci przetworzonej żywności. Nienawidzą z kolei dietetycy i wszyscy fanatycy zdrowego odżywiania. Znajduje się on niemal w każdej pakowanej żywności, nie tylko w słodyczach, ale także w sosach, mrożonych gotowych obiadach, pieczywie, a [...]
Dzieci ze względu na to, że się szybko rozwijają potrzebują optymalnego poziomu energii w ciągu dnia. Aby móc utrzymać lub poprawić pewne wyniki w wybranych obszarach muszą z pomocą rodziców zapewnić sobie do tego odpowiednie warunki. Dieta jest czynnikiem, który w największym stopniu odpowiada za poziom energii zarówno na poziomie komórkowym [...]
Do utraty masy ciała dąży lub przynajmniej powinna dążyć blisko połowa ludzi zamieszkująca europejskie kraje rozwinięte i rozwijające się. Jeszcze 50 – 100 lat temu żywność nie wszędzie była jednak tak łatwo i w tak dużych ilościach dostępna, jak teraz. Wtedy poszukiwano sposobów na jak najlepsze zabezpieczenie magazynu kalorycznego organizmu, a [...]
[...] Film Rich Piana pokazuje trening wciągania brzucha: https://youtu.be/zmZ3fO_481g Podsumowanie Wydaje się, iż dobrym rozwiązaniem dla kulturysty jest okresowy post (np. dieta IF) oraz ograniczanie ilości i objętości posiłków. Korzystne mogą być treningi aerobowe, interwałowe. Z pewnością niewskazane jest obżeranie się i stosowanie rhGH, [...]
Wszyscy słyszeliśmy o suplementacji sportowej m.in. przy wykorzystaniu kreatyny, jednak obecnie naukowcy sugerują, że ludzie stale dostarczają jej za mało i że ma to negatywny wpływ na ustrój. Grupą szczególnego ryzyka są weganie. Kto zyskuje najwięcej? Rośliny praktycznie nie zawierają kreatyny. Dlatego też osoby, które jedzą wyłącznie pokarmy [...]
Tłuszcz składowany w mięśniach nie ma dużego znaczenia zdrowotnego dla sportowców. Jest to lokalny magazyn energii używany np. w sportach wytrzymałościowych. Tłuszcz podskórny jest już gorszy, ale w większości wypadków stanowi problem dopiero, gdy zgromadzi się go naprawdę dużo. Na pewno powoduje uszczerbek w estetyce sylwetki. Zupełnie inaczej [...]
Zdrowe kości umożliwiają człowiekowi funkcjonowanie w środowisku, warunkują też prowadzenie jakiejkolwiek bardziej wymagającej aktywności fizycznej. W trakcie treningu siłowego, skoków czy biegania pojawiają się kolosalne przeciążenia, które absorbuje m.in. układ-kostno mięśniowy. Co to znaczy? FGF23 uznaje się za czynnik w rodzaju fosfatoniny, [...]
[...] zjadać... Wnioski z tego badania unaoczniają nam, że to właśnie panie przed menopauzą oraz w ciąży (ze względu na zwiększone zapotrzebowanie) oraz dzieci i młodzież, których dieta często pozostawia wiele do życzenia, mogą odczuwać skutki niedoboru żelaza. Dodatkowo szczególną troskę o odpowiednie spożycie żelaza w diecie (i ewentualnie [...]
[...] na świat poprzez cesarskie cięcie. Nieco inne „zestawy” bakterii posiadają również kobiety i mężczyźni, a także osoby starsze. Kluczowy wpływ na mikrobiotę jelitową wywiera dieta oraz higiena stylu życia. Coraz więcej mówi się o szkodliwości wobec bakterii jelitowych jadłospisów opierających się o produkty wysokoprzetworzone oraz ubogie w [...]